UNESCO zaradilo na zoznam cestný systém Inkov

23.06.2014 Celý región

Dauhá/Lima 22. júna (TASR) - Cestný systém Inkov, ktorý prechádza cez latinskoamerické krajiny Peru, Argentína, Čile, Bolívia, Ekvádor a Kolumbia, sa stal súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

UNESCO udelilo cestnému systému Inkov, ktorý organizácia označila za technický zázrak hodný obnovy a ochrany, štatút pamiatky svetového kultúrneho dedičstva dnes na svojom zasadnutí v katarskej metropole Dauhá.

Cestná sieť má dovedna 30.000 kilometrov a cez pohorie Andy prechádza naprieč šiestimi krajinami. Hoci časť cestnej siete bola vybudovaná ešte v období pred Inkskou ríšou, štátnym útvarom predkolumbovskej Ameriky existujúcim od 13. storočia do začiatku 16. storočia, najväčší rozkvet zaznamenala výstavba ciest v 15. storočí práve počas vlády Inkov.

I po vyše 400 rokoch využívania sú mnohé tieto cesty v dobrom stave, hoci mnohé z nich už neplnia svoju funkciu a sú zarastené vegetáciou.

Na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO sa dostala len časť cestného systému, najmalebnejšia horská cesta známa ako Qhapac Nan dlhá okolo 6000 kilometrov.
 

Vyberte región